tirsdag 5. april 2011

RSS og Google Reader

RSS (Really Simple Syndication) er en tjeneste hvor du på en enkel og effektiv måte, kan følge oppdateringer på nettsider du er interessert i.  For å kunne lese en RSS kanal, trenger du en RSS leser. Det finnes mange ulike gratis slike lesere, som for eksempel FeedReader, ShapeReader og GoogleReader. RSS blir også kaldt ”levende bokmerker”, og fungerer slik at kanalen automatisk og fortløpende sjekker og henter oppdateringene til din RSS leser, fra de nettstedene du abonnerer på. I stedet for å klikke deg inn på alle dine favoritt nettsider, vil det være tilstrekkelig å bare åpne leseren din.  I leseren vil de nye oppdateringene listes opp med en klikkbar lenke i overskriften, som vil vise hele innlegget, med både tekst, bilder og lenker.
Det er veldig enkelt å komme i gang med Google Reader. Det eneste som trengs er en Google konto, og det kan opprettes her.
For å finne interessante lærerblogger å følge, benyttet jeg følgende strategi: Jeg startet med å opprette en kanal til de lærerbloggene jeg med jevne mellomrom er innom for å lese. Flere av disse lærerne fulgte andre lærere som også blogget. Jeg gjorde så disse bloggene et besøkt og abonnerer nå også på disse via RSS. Jeg har en Twitter konto. På Twitter er det mange spennende mennesker som twittrer om utdanning, læring og IKT. Ved å undersøkte disse personene litt nærmere, viste det seg at flere av dem også skriver blogg.  Slik fortsatte jeg et par runder til jeg hadde et passelig antall lærerblogger å følge.  
Denne tjenesten har gjort at jeg på relativt kort tid, og med bare noen få tastetrykk, kan følge et større antall interessante mennesker som har samme fag- og interessefeltet som jeg selv er interessert i.  Det er mange dyktige folk der ute som deler sine tanker, ideer og erfaringer ved å publisere på nettet. Jeg vil på det sterkeste anbefale denne tjenesten til andre.
RSS tjenesten vil kunne være til stor hjelp for lærere, som skal følge og vurdere innlegge på et større antall elevblogger.

2 kommentarer:

  1. Flott om både RSS og strategi for å finne relevante blogger. En annen fin kilde som kan anbefales, er delogbruk. Noen vil faktisk mene at med Twitter trenger vi ikke Google Reader/RSS mer, men jeg er uenig. Ganske mange som har blogg, poster ikke innleggene sine på Twitter. Noen gjør det, og det er nyttig. Jeg bruker derimot det til å oppdage nye blogger som jeg legger til i RSS-leseren min.

    SvarSlett
  2. Takk for tipset om D&B; det er et nettsted jeg i alt for liten grad har benyttet meg av. Dumt å ikke gjøre det i grunn........

    SvarSlett